Vopak: rampzalig

Er zijn (vooral de laatste tijd) vaker momenten dat uw redacteur en trader zich ergert aan de kansloze artikelen die geschreven worden door zogenaamde – en zelfbenoemde – guru’s. Het gaat hierbij niet zo zeer om een verschil van mening; dat is altijd goed en veelal afhankelijk van de respectievelijke time frames, risico perceptie etc. Echter, als een artikel wordt geschreven voor een breed publiek op een populair forum (iex.nl) in naam van een grote bank (BNP Paribas), dan wordt het verhaal anders. Met de nodige tranen in de ogen van verdriet en de nodige irritatie (dergelijke artikelen geven serieuze analisten een slechte naam) schrijf ik deze analyse als reactie op het ‘steunscenario voor Vopak’ geschreven door Nico Bakker (link).

Allereerst de randfactoren. De Oil&Gas sector oogt aanhoudend zwak met nauwelijks tot geen verbetering in sector performance versus de rest van de markt. Ook Natural Gas en Brent/WTI herstel niet, ondanks aanzienlijke USD zwakte (belangrijke driver). De relatieve sterkte van VPK versus de AEX is in ruim tien jaar niet zo laag geweest. Tot nu toe geen reden tot optimisme.

Dan de langere termijn visie. De tweede grafiek onderaan deze pagina toont de lange termijn koersontwikkeling van Vopak. De serie lagere toppen en hogere bodems wordt met de uitbraak van vandaag neerwaarts verlaten. Dit betekent sowieso de start van een nieuwe downtrend. Er kan gesteggeld worden of de trend al gebroken is of niet, maar gezond oogt het beeld op geen enkele manier.

De daggrafiek is natuurlijk dramatisch. De grote gap – met volume – heeft de koers al onder de belangrijkste pivots rond 39.10 en 38.55 gebracht. De spike-low van februari is minder van belang en kan hooguit als absolute trigger worden gezien.

Niemand die zich technisch analist noemt kan een overtuigende uitbraak vanuit een range (waar VPK gisteren nog inzat) als koopkans afgeven. Er is geen sprake van een zogenaamde surrender fase na een lange dalende trend, er is geen sprake van een intraday rejection of elk ander (vaag) TA gerelateerd aspect dan ook. Anders gezegd, er is geen enkel argument waardoor het aandeel op de kooplijst gezet kan worden. Hooguit voor de intraday trader, maar daar is het artikel niet voor geschreven. Kansloos en het onderstreept de reden dat het bredere publiek geen vertrouwen in TA als beleggingstool heeft. Zou ik ook niet hebben.

Terug naar onze visie. Op korte termijn is er dus sprake van een krachtig start van een downtrend met eerste projectie 36.20 en vervolgens 32.75. Op langere termijn komt wat steun binnen rond 32.25 (bijna gelijk met onze target). Een gap-fill met een dergelijke uitbraak en marktomstandigheden is niet bijzonder waarschijnlijk. Desalniettemin zijn short-entries pas interessant in de zone 38.60<>39.00. Op de huidige niveaus is risk/reward eigenlijk te matig voor zoveel volatiliteit (~1.9).

Er is een kans dat het aandeel neerwaarts doorstoomt zonder herstel. Prima, beter dan geld verprutsen aan het vangen van het vallende mes of het achterna jagen van een vallend aandeel.

  • Primaire trend: negatief
  • Vooruitzichten: negatief, start nieuwe dalende trend
  • Strategie: short-entry, zeker op bounce tussen 38.60<>39
  • Steun: 36.20 / 32.75-
  • Weerstand: 38.60 / 39.00 / 41.85
  • Visie vervalt: boven 41.85 (!)

Daggrafiek Vopak (Euronext Amsterdam)

Maandgrafiek Vopak (Euronext Amsterdam)

Previous articleEUR/USD: buy dips
Next articleBarrick Gold: aardig beeld
De artikelen op Buyem.nl zijn voornamelijk geschreven door A.J. Wessels Boer, CMT in Nederland en zijn bedoeld als informatie in algemene zin en zijn niet toegespitst op uw persoonlijke (financiële) situatie. Onze publicaties mogen derhalve niet beschouwd worden als een voorstel of aanbod tot 1) het aankopen of verhandelen van financiële instrumenten en/of 2) het afnemen een beleggingsadvies. De technische analyses van Buyem.nl zijn niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiële) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun adviseur. Buyem.nl ontvangt geen vergoeding van derden c.q. belanghebbende partijen voor welke analyse of Trade Tip dan ook.