Valuta Impact…

Schommelingen op de valutamarkten hebben de nodige invloed op de koersen; niets nieuws onder de zon. Desalniettemin is het de moeite waard de markten af en toe eens nader te bekijken met de valuta verdisconteerd. Waarom? Als Eurozone belegger kan uw performance sterk worden beïnvloed door verliezen in (bijvoorbeeld) GBP terwijl de koers van het aandeel stijgt. Dit was bijzonder goed zichtbaar tijdens de Brexit referendum. Britse aandelen stegen 15% of 20%, maar GBP daalde zo hard dat aandelen eigenlijk in de min stonden. Althans voor u als EUR belegger. Andersom kan natuurlijk ook: relatieve winst in valuta zoals we sinds kort zien tussen aandelen uit de Eurozone en UK. Anders gezegd, onder voorkeur gaat momenteel uit naar UK aandelen in plaats van EUR-genoteerde aandelen.

Het verschil in performance kan echt heel groot zijn. Werp een blik op de grafieken hieronder. De eerste is van de S&P500 in USD (zoals iedereen ‘m kent). De tweede is de index verrekend in EUR (eigenlijk veel belangrijker voor u als EUR belegger). Nog steeds positief en met nieuwe all-time-highs, maar zeker niet met ‘parabolische’ koersvorming.

Wederom, niets nieuws onder de zon. De laatste grafiek verraste mij echter wel. Niet zozeer de lange termijn underperformance (vanaf 2003), maar wel de relatieve outperformance van de AEX vanaf medio 2016! Wie had dat gedacht… ?!

Moraal van het verhaal (en vooral als ‘mental note’ voor onszelf): A) Altijd verder kijken dan je neus lang is voor kansen in een andere regio – de wereld is zo veel groter dan Nederland. B) herwaardeer bestaande posities indien een drastische visiewijziging op FX vlak plaatsvindt. C) Niet alles wat stijgt is koopwaardig c.q. positief. FX invloeden kunnen risk/reward zeer ernstig aantasten (of verbeteren). D) Niet lui zijn; de markten zijn al lastig genoeg. Neem de FX markten mee in uw (en onze) besluiten of wordt afgestraft. Een algemene en brede visie is al voldoende.

S&P500 in USD

S&P500 in EUR

Spread AEX vs SPX in EUR

Previous articleDBase Sentiment Eurozone Update 3
Next articleAEX Intraday Update 29 jan 2018
De artikelen op Buyem.nl zijn voornamelijk geschreven door A.J. Wessels Boer, CMT in Nederland en zijn bedoeld als informatie in algemene zin en zijn niet toegespitst op uw persoonlijke (financiële) situatie. Onze publicaties mogen derhalve niet beschouwd worden als een voorstel of aanbod tot 1) het aankopen of verhandelen van financiële instrumenten en/of 2) het afnemen een beleggingsadvies. De technische analyses van Buyem.nl zijn niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiële) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun adviseur. Buyem.nl ontvangt geen vergoeding van derden c.q. belanghebbende partijen voor welke analyse of Trade Tip dan ook.