Technology: Europa of US?

Het verschil in performance van de Tech-sector in de VS versus Europa is navenant. Onderstaand vindt u vier grafieken:

  • Euro Stoxx 600 Technology (in EUR)
  • Dow Jones US Technology Index (in USD)
  • Dow Jones US Technology Index (in EUR)
  • Spread chart US Technology versus ESTX600 Tech in dollars (som in USD)
Alle grafieken hebben gelijke time frames (4 jaar). Al snel is zichtbaar dat de performance van de US Tech sector vele malen beter is geweest.
Grafiek 1: Neutraal koersverloop voor Europa. De afgelopen paar maanden zijn lichte verzwakkingen zichtbaar geweest, maar afdoende om een nieuwe downtrend van de grond te krijgen.
Grafiek 2: Enorme lange termijn uptrend met de contouren van een grote en belangrijke Dubbele Top formatie. Dit omkeerpatroon is betrouwbaar op weekbasis maar is pas  valide bij een uitbraak onder ~695. Immers, een  potentiële dubbele top is niets meer dan een consolidatie c.q. trading range c.q. continuatiepatroon. Anticiperen op een DT is in de regel niet winstgevend. De som van deze grafiek is exit-long.
Grafiek 3: Er van uitgaande dat de lezer met name euro’s heeft om te beleggen en dat valuta risico’s op termijn aanzienlijk (kunne) zijn hebben we de DJ US Tech ook in euro’s uitgedrukt. Het koersverloop wijkt niet gek veel af van de USD notering. Per saldo ook daar een sterke up trend over de laatste vier jaar met meer recent afzwakking in de vorm van divergentie (in plaats de DT op de USD-grafiek). De som van deze grafiek is eveneens exit-long.
Grafiek 4: De relatieve performance van US versus Europa (alles in USD omgerekend). De VS heeft het ruwweg twee keer beter gedaan dan Europa over de afgelopen vier jaar. De grafiek is op korte termijn erg volatiel. De moving averages geven echter een heel aardig beeld van de algemene tendens van de spread. Momenteel is een downcross zichtbaar rondom 2.88. Dit zou betekenen dat de VS de nieuwe underperformer gaat worden ten opzichte van Europa. Belangrijk: de richting van de grafiek zegt niets over de absolute performance. Als beide indices tegelijk met 90% dalen dan zal de spread niet vele veranderen. Vanuit portfolio management is het echter interessant te weten welke sector of regio de voorkeur geniet.
Samenvattend lijkt het erop dat Europa het stokje over gaat nemen van de VS op het gebied van Technology.

[tab:ESTX600 Tech]

[tab:DJ US Tech]

[tab:DJ US Tech in Euros]

[tab:Spread DJ US Tech vs ESTX600 Tech]

[tab:END]

Previous articleTrade Tip EMC (US)
Next articleKPN: lichte steun in zicht
De artikelen op Buyem.nl zijn voornamelijk geschreven door A.J. Wessels Boer, CMT in Nederland en zijn bedoeld als informatie in algemene zin en zijn niet toegespitst op uw persoonlijke (financiële) situatie. Onze publicaties mogen derhalve niet beschouwd worden als een voorstel of aanbod tot 1) het aankopen of verhandelen van financiële instrumenten en/of 2) het afnemen een beleggingsadvies. De technische analyses van Buyem.nl zijn niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiële) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun adviseur. Buyem.nl ontvangt geen vergoeding van derden c.q. belanghebbende partijen voor welke analyse of Trade Tip dan ook.