Special: Euro-overzicht

For our English readers, please use Google Translate for a decent translation. If you have any questions regarding specific charts and/or other EUR-crosses, feel free to cantact us via email or via Skype (user: chartrader.in). We’ll be happy to help you with questions you may have (free of charge as always). 

Dit is een overzicht van diverse Euro-crosses op middellange termijn. Het overzicht is bedoeld als brede blik op de markt en niet specifieke trade- of beleggingssuggestie. De genoemde getallen zijn afgerond en indicatief en kunnen daarmee (licht) afwijken van analyses elders op de website. Het overzicht is met name geschikt voor bedrijven, buitenlandse beleggers en wellicht expats met de nodige exposure buiten het eurogebied.

Voor de minder bekende lezer van valuta verhalen, men spreekt/schrijft vanuit de base currency. In dit geval is dit in alle gevallen EUR (de eerste van de twee genoemde valuta “EUR/USD of EUR/INR”). Een dalende grafiek is een dalende Euro ten op zichte van de andere valuta. Onzeker of onduidelijk? Check het met ons en/of uw adviseur! We doen het graag hoor.

Voor de overzichtelijkheid hebben we de diverse crosses als ‘dropdown’ blok gepresenteerd. Klik op de links op de grafiek/tekst te tonen dan wel te verbergen. Tot slot, mist u een cross of wilt u een specifieke cross weten, stuur een email dan kunnen we deze plaatsen (gratis en zonder verder gedoe natuurlijk).

[section=EUR/USD]

Het mag niemand ontgaan zijn dat de trend ronduit negatief is. herstel is beperkt en van erg korte duur. Daar komt bij dat er geen enkele vorm van stabilisatie (prijs of indicatoren) zichtbaar is. De RSI staat op 8, maar dat is 0,0 van belang: in een goede trend kunnen overbought/oversold waarden maanden lang aanhouden. Sterker nog, hoe meer ‘extreem’ de waarde, hoe meer betrouwbaarheid een trend heeft. Een harde trend moet oversold zijn, dat is rekenkundig niet anders mogelijk. Helaas horen/lezen we te vaak de kansloze opmerkingen van ‘analisten’ over dergelijke waarden. Dat riepen ze bij 1.30, 1.25 en 1.15 ook al. Ooit krijgen ze gelijk, en daarmee behouden ze   – vreemd genoeg – hun baan.  Nog erger, hun geraaskal geeft technische analyse een slechte naam en daar heb ik ook last van.

Anyway, terug naar EUR/USD. Onze voornaamste target komt binnen rondom de 1.0340 grens. Zolang deze grens niet is behaald handhaven we een hold-short strategie met trailing stops ergens boven 1.1540 of 1.1920 (!) voor de langere termijn belegger. Kijken we hele lange termijn (2e grafiek hieronder), dan is er niets wat de markt tegenhoudt door te stomen tot aan de 0.85-grens. Sterker nog, de koersprojectie op basis van de grote consolidatiekriekhoek geeft een target van ~0.8225, ofwel, gelijk aan de pivot-lows van 2000-2001.

Behoudens counter trend rallies van tijd tot tijd, moeten en kunnen we niet anders dan giga-negatief blijven op EUR/USD. We zien nu al bijna op tegen de nare counter trend rallies die plaats zullen vinden.  Long maagtabletten dan maar…

eur_week_11mar2015

 

 

Best wel serieus wat er op maandbasis gebeurd… eur_maand_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/JPY]

Op korte- en middellange termijn is het beeld ronduit negatief. We houden rekening met een daling richting 121 en zelfs 105.50 p 3-6 maanden basis. Kijken we terug tot 1980 (maandgrafiek hieronder), dan is niet bijster veel richting te kiezen. Heel voorzichtig een positieve ondertoon wellicht. De ontwikkelingen over de komende paar maanden kunnen dit beeld echter geheel in het water gooien. met veel risico c.q. potentieel aan beide kanten van de markt is dit de moeilijkste cross om op in te spelen.

We kunnen ook zeggen, ‘lood om oud ijzer’: Japan is vreselijk failliet (overheid, zeker niet de bedrijven of banken) en Europa is niet veel beter.

eurjpy_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/AUD]

Veel risico, veel momentum. Hiermee behoort EUR/AUD tot een van de gevaarlijkste euro-crosses voor de komende 6-12 maanden. Een volwaardige uitbraak onder ~1.40 betekent het einde van een moeizame consolidatie en/of voltooiing van een complexe H&S formatie. Hoe het ook zei, een dergelijke uitbraak zal grote impact hebben op het koersverloop : een daling richting 1.26, 1.22 of nog lager ligt dan in het verschiet.

Er is een absolute noodzaak EUR/AUD exposure af te dekken indien aanwezig. Pas boven 1.48 gaan we nadenken over een andere visie.

euraud_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/CAD]

(maandgrafiek) Als met de y-as wegknipt valt de schade visueel nog wel mee; gematigd lagere toppen en vrijwel gelijke bodems. In procenten is het een ander verhaal. De koers verzwakt momenteel richting de zone rondom 1.22. Of deze grens gaat houden is totaal niet te zeggen. De weekgrafiek is zeer bearish met voornaamste koersdoel op 1.1590. Dit zou betekenen dat de pivots sinds 1990 gebroken gaan worden. Wellicht als ‘flush-low’, wellicht als duurzame uitbraak. Daar is niets over te zeggen op dit moment. Duidelijk is wel dat de focus duidelijk negatief is zolang minimaal 1.4550 ongebroken blijft. We suggereren een hold-short strategie voor EUR/CAD richting minimaal 1.23/1.22.

eurcad_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/CHF]

De SnB probeert aan alle kanten de divergentie met EUR op te vangen. Dat dit de belastingbetaler zeer veel geld kost en de gemiddelde burger er qua levensstandaard hard op achteruit gaat interesseert de politiek natuurlijk niets (overal het zelfde liedje). Technisch kunnen we niets redelijke melden, behalve dat de richting negatief is.

eurchf_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/GBP]

De richting van de markt is erg duidelijk negatief. Rondom 0.6920 mag wat steun c.q. herstel worden verwacht (target 1). Echter, ieder herstel tot aan 0.7750 is verkoopwaardig. Hold-short dan wel short-entry op herstel. Makkelijk verhaal tot ruwweg 0.57.

eurgbp_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/NOK]

De maandgrafiek toont een brede en zonder meer volatiele trading range. Meer kunnen we er niet van maken. Ondertoon is voorzichtig EUR-positief, maar we zien pas serieuze problemen bij duurzame koersvorming boven 9.28/9.30. Eerst zien, dan geloven.

eurnok_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/SEK]

Een moeilijk verhaal… De belangrijke 262% extensie op weekbasis is onlangs behaald. De nodige winstnemingen zijn zichtbaar geworden en het is nu dan ook de vraag wat de markt precies van plan is. Optie 1, beperkte dip om de uptrend te vervolgen of optie 2, terug naar de bizarre trading range sinds 2000. Normaliter heeft optie 1 de voorkeur, maar gezien de dynamiek van de recente daling (dagbasis) en de dramatische ontwikkelingen van de euro elders zijn we er niet zeker van. In ieder geval niet zeker genoeg om tegen de SEK te spelen. We zien niet genoeg redenen om eventuele SEK-aandelen te mijden mochten daar kansen opduiken.

eursek_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/PLN]

De ondertoon brokkelt af. Een verzwakking onder ~4.10 kan het een en ander doen versnellen richting de forse steuncluster rondom 3.85<>3.82. Opletten met longs en voorbereidingen treffen voor valuta risks is wat ons betreft de moeite waard.

eurpln_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/HUF]

Grosso moto is er sprake van een primaire trendomkeer met koersvorming onder de (dalende) MA200 en onder de gebroken trendlijn. Een gematigde correctie richting 290.25 a 288 is het meest waarschijnlijk. Geen drama qua risico vooralsnog.

eurhuf_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/TRY]

Zolang 2.66 ongebroken blijft is de primaire trend formeel nog intact. Wel zien we veel rejection aan de bovenzijde van de markt, matige indicatoren en een bijna negatieve korte termijn trend. Alle reden om op te letten met long-exposure. De kans op een trendomkeer is aanzienlijk. Treft voorbereidingen voor een diepere correctie en mogelijke trendomkeer. Vrij vertaald, we verwachten eerder 2.30 op de borden dan 2.95.

eurtry_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/THB]

De kors bevindt zich vrij laat in de lange termijn trendfase. De all-time-lows van 2000 op 32.87 liggen binnen handbereik. Opvallend genoeg liggen rond deze grens eveneens wat Fibonacci clusters. Mogelijk bodemvorming voor enkele maanden. Een serieuze trendomkeer is erg onwaarschijnlijk. Bovendien is koersvorming boven 41.50 het minimale voor een mogelijke trendomkeer. Hold-short en pas op voor wat stabilisatie.

eurthb_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/SGD]

Hoewel vrij laat in de lange termijn trendfase laat de koers nog geen tekenen van stabilisatie zien. De koers is op weg naar de all-time-lows van 2000 op 1.4030. Betrouwbare targets kunnen we momenteel niet goed vinden. We suggereren een hold-short strategie met trailing stops boven 1.5980 (minimaal) en bij voorkeur 1.6560 (!).

eursgd 11mar2015

[endsection]

[section=EUR/TWD]

In dit geval hebben we de maandgrafiek gebruikt. Super lelijk. Een enorme H&S omkeerformatie is voltooid met veel momentum en geen enkel teken van trendvertraging (ook niet op weekbasis). Het koersdoel van de omkeerformatie komt uit rond 26.10. Verbetering treedt pas op ruim boven 37.40.

eurtwd_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/INR]

Een herstel na de primaire trend breuk is er eigenlijk niet geweest. Wellicht dat een beperkt herstel c.q. consolidatie inzet na het behalve van target 1 rondom 62.85. Pivots van 2011, de 162% extensie en de trendlijn van 2001 (!) komen hier ongeveer samen. Gezien de onderliggende dynamiek en momentum houden we op termijn wel rekening met een uitbraak onder deze grens. 51.80 a 51.50 komt vervolgens in beeld. Voor verbetering is minimaal koersvorming boven 78.55/78.60 nodig.

eurinr_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/IDR]

Het voornaamste koersdoel van de Hoofd-Schouderformatie op ~14200 is inmiddels gehaald en overschreden. De volgende level van betekenis ligt pas op 12750. Momentum is zeker sterk genoeg om een dergelijke verzwakking te ondersteunen. Kortom, hold-short van EUR versus IDR. Verbetering pas ruim boven 15000.

euridr_11mar2015

[endsection]

[section=EUR/ZAR]

EUR/ZAR focus is gematigd negatief. Huidige correctie verloopt niet bijzonder krachtig en heeft niet heel veel potentieel. Long-exposure in EUR mijden totdat minimaal 13.72 als sterke weerstand gebroken wordt.

eurzar_11mar2015

[endsection]

 

Previous articleS&P500 update
Next articleChart only: bond yields
De artikelen op Buyem.nl zijn voornamelijk geschreven door A.J. Wessels Boer, CMT in Nederland en zijn bedoeld als informatie in algemene zin en zijn niet toegespitst op uw persoonlijke (financiële) situatie. Onze publicaties mogen derhalve niet beschouwd worden als een voorstel of aanbod tot 1) het aankopen of verhandelen van financiële instrumenten en/of 2) het afnemen een beleggingsadvies. De technische analyses van Buyem.nl zijn niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiële) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun adviseur. Buyem.nl ontvangt geen vergoeding van derden c.q. belanghebbende partijen voor welke analyse of Trade Tip dan ook.