S&P500 update

De daling van vandaag lijkt pas het begin. Er hoeft niet veel meer te gebeuren of de trend vanaf 2011 (samen met de MA200) wordt gebroken. De meerjarige trend komt dan ten einde waarmee een diepe correctie voor de hand ligt. Houdt hierbij rekening dat *in de regel* de goudhaantjes van weleer de grootste dalers zullen worden. Op sector niveau denken we hierbij vooral aan Healthcare (USA en Europa) alsmede Insurance en in mindere mate Financial Services. In de wandelgangen gaat ook het gerucht dat Obamacare van tafel wordt geveerd c.q. wordt teruggedraaid (gelukkig, zeker voor de minder bedeelden). Dit zou dan in het bredere technische plaatje prima passen.

De huidige beweging moet worden gezien als dé Exit-Long sinds 2006/2007 (die duurde ook enkele maanden maar was bijzonder duidelijk). Vol short is nog geen optie – meer is nodig en volatility zal weer onhandelbaar worden. Riemen vast en voorbereiden op de nodige narigheid.

Op sector niveau kijken we in de VS alleen nog naar Realty en Media en een klein beetje Retail (?!).

 • Primaire trend: neutraal
 • Vooruitzicht: trendomkeer < 2000, exit-long!
 • Steun: 2000 / 1972 / 1862 / 1828 / 1655*
 • Weerstand: 2120

Weekgrafiek S&P500 (USA)

spx_10mar2015

20 januari 2015

Het korte termijn beeld was en is erg volatiel. Shorts worden snel gesqueezed en de fractionele nieuwe highs worden snel weer ingeleverd. Per saldo is een richtingloos patroon zichtbaar.

Deze consolidatie c.q. onzekerheid vindt plaats binnen de lange termijn uptrend, welke al maanden divergentie en gebrek aan serieuze draagkracht toont. De enorme rotatie uit de olie/energy sector is vooralsnog gecompenseerd door diverse andere sectoren en tot een significante daling van de index heeft het een en ander nog niet geleidt. Opmerkelijk, maar deze ontwikkelingen maken de index niet per definitie koopwaardig.

Zoals gezegd is er veel divergentie en grote mate van verdeeldheid bij de onderliggende sectoren (=matige draagkracht). Ook hoeft de index niet veel de dalen voordat een trendbreuk plaatsvindt laat in de primaire uptrend. Met andere woorden, neerwaartse risico’s zijn veel groter dan opwaarts potentieel. Meer dan een ‘hold-long met trailling stops’ kunnen we niet als rating meegeven. Basic Materials (en met name de miners) en in mindere mate Media geven nog wat kansen.

 • Primaire trend: neutraal/gematigd positief
 • Vooruitzicht: grote kans op trendomkeer, te slap op te kopen –> houden met trailing stops
 • Steun: 1666 / 1862 / 1828 / 1655*
 • Weerstand: 2093

Weekgrafiek S&P500 (USA)

spx_20jan2015

24 oktober 2014

De v-bodem op de daggrafiek heeft de koers voorlopig boven de MA200 en trendlijn 2009 gehouden. Ondanks deze rally wijzigt het middellange termijn beeld vrijwel niet. Er is immers nog steeds sprake van langdurige divergentie, gebrek aan noemenswaardige nieuwe highs en – sinds kort – toename van bearish momentum. Vanuit intermarket perspectief is het beeld eveneens moeizaam. Azie (behoudens India) laat het afweten, Europa is duidelijk minder sterk en de meeste US-sectoren tonen correcties dan wel late uptrends. Anders gezegd, wat ons betreft is er weinig draagkracht voor een serieuze upmove.

Mocht QE 5,6,7,8 etc losbarsten (niet uit te sluiten) dan kan het beeld natuurlijk omslaan. De kunstmatige uptrend vanaf 2011 kan dan weer worden opgepikt, maar of beleggers daar blij mee moeten zijn is zeer de vraag…

Voor de korte termijn verwachten we een piek rond 1965. Als de koers daarna onder 1903/1900 duikt dan komt de primaire trendbreuk goed los. Target dan rond 1655 (!). Kortom, een dubieuze rally die het middellange termijn beeld niet wijzigt.

 • Primaire trend: neutraal
 • Vooruitzicht: diepe correctie, exit-long, short < 1900
 • Steun: 1900 / 1862 / 1828 / 1655*
 • Weerstand: 1965 / 1972 / 1991.40

Weekgrafiek S&P500 (USA)

spx_24oct2014

7 augustus 2014

De daling van ~100 punten lijkt veel, maar charttechnisch is er eigenlijk pas net een verkoopsignaal opgetreden. Er was als sprake van trend afzwakking en de nodige divergentie op de daggrafiek. Met de huidige trendbreuk (trendlijn #1) is dus ook het startschot gegeven voor een daadwerkelijke correctie. Exit-long is het absolute minimum.

De daggrafiek is inmiddels een short-entry met initiële stop op 1965. Formeel heeft de weekgrafiek een daling onder 1847<>1828 nodig om een short-entry te rechtvaardigen. Met de huidige dynamiek is de kans op zo’n signaal vrij groot. In het geval van een dergelijke signaal ligt de weg open richting 1655 (!). Dit is de eerste retracement op week/maand basis.

Veel neerwaarts risico, veel negatieve signalen uit de intermarket hoek. Oppassen dus.

 • Primaire trend: neutraal
 • Vooruitzicht: diepe correctie, exit-long
 • Steun: 1862 / 1828 / 1655*
 • Weerstand: 1965 / 1991.40

Weekgrafiek S&P500 (USA)

spx_7aug2014

 

Previous articleStatoil (NO): trendhervatting aanstaande
Next articleSpecial: Euro-overzicht
De artikelen op Buyem.nl zijn voornamelijk geschreven door A.J. Wessels Boer, CMT in Nederland en zijn bedoeld als informatie in algemene zin en zijn niet toegespitst op uw persoonlijke (financiële) situatie. Onze publicaties mogen derhalve niet beschouwd worden als een voorstel of aanbod tot 1) het aankopen of verhandelen van financiële instrumenten en/of 2) het afnemen een beleggingsadvies. De technische analyses van Buyem.nl zijn niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiële) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun adviseur. Buyem.nl ontvangt geen vergoeding van derden c.q. belanghebbende partijen voor welke analyse of Trade Tip dan ook.