RDSA: groeiende kans op Dubbele Top

Weekvisie: Het beeld was al een paar weken aan het verbrokkelen. Zie ook ons verhaal van 20 september. NU de daggrafiek een dalende trend vertoont en de koers door de MA200 zakt, is de kans op een belangrijke trendomkeer aan het groeien. Een potentiele Dubbele Top formatie tekent zich op de grafiek af.

Dit patroon is pas valide als de vorige bodem wordt gebroken en niet eerder.Te veel ‘technisch analisten’  roepen lukraak over een dubbele top, maar zoals bladzijde 1 van hoofdstuk 1 van de basis theorie ons leert, is een uitbraak nodig om enige statistische waarschijnlijkheid te geven.

Dat gezegd hebbende is de kans dat de DT inderdaad wordt gevormd wel aan het groeien. De sector is hooguit neutraal met op korte termijn zelfs zwakte, indicatoren bij RDSA brokkelen af en de dagtrend is dus al negatief. Een her-test van de trendlijn (2009) is erg waarschijnlijk. Als deze wordt gebroken komt dus het kritieke punt op 24.35 in beeld. Pas daaronder gaat een nieuwe primaire dalende trend van start met veel neerwaarts risico (19.25).

Gezien het groeiende gevaar is enige actie gewenst. Er zijn meerdere manieren om af te dekken, maar bijvoorbeeld een deel (30%-50%) van de positie sluiten in afwachting op verdere signalen. Geen “paniek voetbal” want er moet nogal wat gebeuren voor een negatieve trend start. Voorbereiden kan nooit kwaad.

  • Primaire trend: neutraal
  • Secundaire trend: negatief
  • Steun: 24.88 / 24.35 / 21.20 / 19.25*
  • Weerstand: 29.18
  • Marktfase: onzeker, mogelijk trendomkeer
  • Sector: Euro Stoxx 600 Oil & Gas (negatief)
  • Fonds informatie

Weekgrafiek Royal Dutch Shell (Amsterdam):

Previous articleArcelorMittal: verkopers blijven aan zet
Next articleSubSea 7 (NO): topvorming
De artikelen op Buyem.nl zijn voornamelijk geschreven door A.J. Wessels Boer, CMT in Nederland en zijn bedoeld als informatie in algemene zin en zijn niet toegespitst op uw persoonlijke (financiële) situatie. Onze publicaties mogen derhalve niet beschouwd worden als een voorstel of aanbod tot 1) het aankopen of verhandelen van financiële instrumenten en/of 2) het afnemen een beleggingsadvies. De technische analyses van Buyem.nl zijn niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiële) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun adviseur. Buyem.nl ontvangt geen vergoeding van derden c.q. belanghebbende partijen voor welke analyse of Trade Tip dan ook.