Rondje langs de velden

Vandaag een ander format dan gebruikelijk: Rondje langs de velden middels bullitpoints. Het overzicht is vooral bedoeld om de algemene teneur van de markt weer te geven. Timeframe is 1-3 maanden tenzij anders is vermeld.

Commodities & Bonds:

  • Olie: negatief richting pivots rondom 42.60. Daaronder versnelling richting ~38-projectie en circa 34. Tekenen van verbetering of vertraging van de trend nog niet zichtbaar. Mijden of hold-short.
  • Natural Gas: gematigd negatief, rommelig en niet erg interessant.
  • Precious metals: gematigd negatief, verlies van USD kracht kan parten gaan spelen.
  • US10y: licht herstel, teneur blijft vooral op wat langere termijn negatief zolang onder 131-zone.
  • Bund: Chaotisch en hooguit neutraal tussen 166<>160.50.

Indices:

  • NDX100: start diepere correctie richting 5450 en lager. Exit-long of trading short-entry
  • SPX500: sterke divergentie, heel erg exit-long en start van complexe correctie richting 2400, 2340 en mogelijk lager.
  • NKY225: triple divergence en einde utprend, exit-long of trading short
  • DAX: ongedragen rally, divegentie, einde uptrend, exit-long. Correctie richting 12415, 12090 makkelijk mogelijk
  • AEX: underperformance versus de Stoxx50, ondanks UNA en AKZA biedingen. Exit-long of trading short-entry.

Algemene indrukken:

Vrijwel alle randfactoren en indicatoren sturen aan op een “einde uptrend” conditie. Of een diepe, harde en/of totale overgave plaatsvindt is niet duidelijk. Anders gezegd, er is charttechnisch geen directe aanleiding voor (zoals in 2008/2009 wel het geval was). Dat gezegd hebbende, het is duidelijk dat de markt krankzinnig overspannen is met onwaarschijnlijke P/E ratio’s, volatiteit die geen enkel risico ingeschat (?!) en een anti-kapitalistisch centraal bankenbeleid. Deze laatste factoren zijn veruit het gevaarlijkste en moeilijkste in te schatten. Een ding is handelstechnisch zeker: de risico’s aan de onderzijde zijn onmetelijk veel hoger dan aan de bovenzijde. Verzekeringen via opties is bijna gratis met een volatiliteit rond 12-15 (9-maanden looptijd of meer nemen). Een exit-long of via verzekeringen risico afbouwen is echt met minste wat nodig is.

Wellicht dat de markt er nog een nieuwe high uit weet te snoepen voordat een verkoopgolf op gang komt. Het zou ons niet verbazen. Ondanks dat we charttechnisch niet hard negatief zijn op de markt, moet handelstechnisch wel rekening worden gehouden met een negatieve visie. Dit verschil is via risicoanalyse makkelijk te verklaren c.q. rechtvaardigen. De ‘bekende’ guru-techneuten laten dit cruciale deel van de marktanalyse links liggen. Waarschijnlijk te weinig zelf achter de knoppen gezeten… ?

 

Previous articleTomTom – 12 juni 2017
Next articleABN AMRO – 21 juni 2017
De artikelen op Buyem.nl zijn voornamelijk geschreven door A.J. Wessels Boer, CMT in Nederland en zijn bedoeld als informatie in algemene zin en zijn niet toegespitst op uw persoonlijke (financiële) situatie. Onze publicaties mogen derhalve niet beschouwd worden als een voorstel of aanbod tot 1) het aankopen of verhandelen van financiële instrumenten en/of 2) het afnemen een beleggingsadvies. De technische analyses van Buyem.nl zijn niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiële) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun adviseur. Buyem.nl ontvangt geen vergoeding van derden c.q. belanghebbende partijen voor welke analyse of Trade Tip dan ook.