Chart only: bond yields

Onderstaand overzicht toont de 10-jaars rente van de belangrijkste Europese landen. De krankzinnige interventies van de ECB met als kers op de de taart het walgelijke QE programma is duidelijk zichtbaar over de laatste 5-7 jaar. De volledig ontregelde bond markt (staatspapier en in wat mindere mate bedrijfsobligaties) gaat onherroepelijk tot reusachtige problemen zorgen. In Japan is er al geen ‘bid’ meer (enige kopers zijn de BoJ) wat tot ongekende volatiliteit leidt en een situatie creëert waaruit de BoJ, en straks ook de ECB niet meer uit kan komen. Eind februari wees ex-BoJ lid Yuri Okina hier al op.

Hoe te handelen: short bonds? Dat zou betekenen dat we weten dat de ECB (of BoJ etc) stopt met opkopen (‘ain’t gonna happen’ –> direct diepe recessie en grote kans op Griekse default taferelen, maar dan niet alleen in Griekenland…). Short via opties is een nog gevaarlijkere variant, gezien de aflooptijd van een contract. De enige mogelijkheid is via een short op de munt. Probleem hierbij is dat de ECB niet de enige is met opkoopprogramma’s. Welke van de drie grotere zones als eerste valt is lastig te voorspellen.

10 year history 1

Bron: Deutsche Bank

Previous articleSpecial: Euro-overzicht
Next articleWereldhave: korte termijn koopwaardig
De artikelen op Buyem.nl zijn voornamelijk geschreven door A.J. Wessels Boer, CMT in Nederland en zijn bedoeld als informatie in algemene zin en zijn niet toegespitst op uw persoonlijke (financiële) situatie. Onze publicaties mogen derhalve niet beschouwd worden als een voorstel of aanbod tot 1) het aankopen of verhandelen van financiële instrumenten en/of 2) het afnemen een beleggingsadvies. De technische analyses van Buyem.nl zijn niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere (potentiële) investering dienen beleggers te toetsen aan hun persoonlijke beleggersprofiel en te bespreken met hun adviseur. Buyem.nl ontvangt geen vergoeding van derden c.q. belanghebbende partijen voor welke analyse of Trade Tip dan ook.